El Ball Cerdà de la Seu d'Urgell és un ball rodó tancat, que formava part d’un conjunt de danses, un ball d’exhibició i, antigament, també, un ball de festeig, en el que es feien públiques moltes parelles. Els seus orígens, com a variant del Ball Pla, són incerts. La primera referència escrita es a La Vanguardia, del dia 5 de setembre de 1916, malgrat que de fonts orals s'en té coneixement que s’havia ballat al segle XIX.
Avui el Ball Cerdà és un dels actes centrals de la festa major de la Seu d’Urgell, que amb l’arribada de la democràcia el número de balladors i l’interès pel ball van anar a l’alça.
El Ball Cerdà de la Seu d’Urgell, s’estructura en diverses parts: la passa pels carrers, el pasdoble, l’entrada al galop dels balladors a la plaça, la rotllana, el caragol, el ball de les parelles, el crit de “Risto”, i finalment el ball de casats.
El Ball Cerdà de la Seu d’Urgell es caracteritza per la seva elegància i el seu arrelament. Són de gran importància tots els aspectes musicals, coreogràfics i també històrics, socials i estètics. És un element festiu de referència a la Seu, que s’ha donat a conèixer més enllà de la comarca.