Joc o esport?

Joc o esport? Quina diferència hi ha? Si anem al diccionari, l’esport és una activitat corporal d’agilitat, destresa o força reglamentada i institucionalitzada que requereix un esforç continuat i un entrenament específic i metòdic. (TERMCAT. Diccionari general de l’esport). En canvi el joc es un entreteniment, un exercici recreatiu, sotmès a regles i en el que entren en competència l’habilitat i la sort dels participants. (Institut d’estudis catalans)

El joc és una activitat lliure, amb caràcter lúdic on les normes no són rígides, sinó que es poden adaptar segons les necessitats o circumstàncies dels participants. També és una forma de relacionar-se, és sinònim d’esbarjo, diversió … i serveix per relacionar-se amb els altres i amb el propi entorn. És un instrument molt eficaç per a la promoció de la tolerància, el respecte i la pau en una societat culturalment cada vegada més diversa. Podríem dir que el joc és un element integrador de cultures.

En canvi l’esport té unes normes rígides i comunes per a tots els jugadors, regulades per una institució i comporta una competició, ja sigui contra un adversari, equip, grup o contra un mateix. També tenen components tècnics i tàctics que cal conèixer i dominar.

Avui, molts jocs estan en l’oblit i els esforços per a recuperar-los moltes vegades passen per organitzar-ne campionats amb un estil esportiu ...  cal ?