Bèlit ? ….. Va !

Temps enrere, places i carrers eren espais on grans i petits es relacionaven amb els seus veïns, sobretot els petits els utilitzaven pels seus jocs. Ara però cadascú està tancat a casa i places i carrers són territori de cotxes, com a molt de terrasses on fer el toc en un moment de parada.

El bèlit, era un d’aquest jocs. A Girona, entre d’altres llocs s’hi jugava als patis entre blocs i cases del barri de Sant Narcís.

Es un jocs d’equips, amb un munt de normes –malgrat que no gaire complexes– , que hi podia jugar tothom, sense gaires estris, tant sols un pal petit acabat en punta i un pal més llarg.

L’any 2005 arrel d’un article publicat en el programa de festes de Sant Narcís, es varen proposar recuperar el joc fent-me un campionat. Primer varen ser dos equips del barri i malgrat la interrupció del 2020 s’ha anat repetint el que ells anomenen Campionat del Mon.

El bèlit es un joc força estès i se’n poden trobar variants a diversos llocs i noms, "billarda", "palitroque", "bòlit", "estornija", ...

Si en voleu saber una mica més, podeu consultar el web de l’associació del bèlit de Sant Narcís http://www.vadebelit.cat/p/que-es-el-belit.html i si us animeu a fer un equip, ja sabeu on en fan un campionat.

 

Anar a la galeria de reportatges - >  Joc o esport?

4 thoughts on “Bèlit ? ….. Va !

  1. Ets un artista Jordi! No havia sentit a parlar d’aquest joc fins que ho vas fer tu. Espectacular el moviment de les teves fotografies!

Comments are closed.