La Patum és la festa més important de Berga, amb més de 600 anys d’història. Se celebra durant la festivitat del Corpus, un cop l’any entre finals de maig i finals de juny, ja que com a festa del cicle de Pasqua és de calendari variable. El ball i el foc en són la part més característica.
Els actes principals es duen a terme des del dimecres al diumenge de la setmana del Corpus per places i carrers de Berga. El dimecres i el dissabte hi ha els passacarrers, i el dijous i el diumenge les patums de Lluïment (migdia) i completes (nit) a la plaça de Sant Pere.També formen part de la festa de la Patum els actes que és celebren dies abans:
- Diumenge de l'ascensió: Ple de l'Ascensió i sortida del Tabal anunciant les festes (17 dies abans de dimecres de Corpus)
- Patum del barri de la Pietat: 12 dies abans de dimecres de Corpus
- Quatre fuets: Tradicional prova dels fuets que s’utilitzaran durant La Patum (Diumenge previ a la setmana de Corpus)
- Patum de la Llar: Patum que es fa a l'escola d'educació especial Llar Santa Maria de Queralt (Dimarts de la setmana de Corpus)
Les comparses (Tabal, Turcs i cavallets, Maces, Àngels, Guites, Aliga, Nans vells, Gegants, Nans nous i Plens) s’encarreguen de l’actuació o el ball de cadascuna de les figures durant la festa de La Patum de Berga.
També es realitzen actes paral·lels en punts diversos de la ciutat, com són activitats familiars, concerts joves o exposicions.
El text ha estat extret del web de la Patum, on podeu trobar més informació de la festa.
Anar al projecte De festa i festers