Festa Major – Camp de Tarragona i Penedès/Garraf

La festa major en el Camp de Tarragona i en el Penedès/Garraf parteixen bàsicament del vell model de la festa del patró o patrona de la vila, incorporant els elements de comparseria del Corpus a la processó religiosa que anà convertint-se en seguici o cercavila amb la participació de una gran munió de “balls” (danses) i altres exercicis amb estructures escèniques i coreogràfiques: bastons, cèrcols, panderos, cavallets, moixigangues, dracs, mulasses, diables, i un llarguíssim etc. Incorpora també “diversions modernes”: esports (sobretot futbol i ciclisme), el cinema, teatre i altres arts visuals.

L’estructura festiva tradicional -amb les variacions locals- es basa en la lectura del pregó de la festa i tronada o dispar de morterets a la vigília. A la nit castell de focs artificials i revetlles.

Despertar dels veïns amb música, “les matinades”, el dia principal. Processó o cercavila d’anada a l'ofici religiós amb el components seguici i les autoritats municipals. Exhibició dels exercicis de balls participants del cercavila a la plaça i actuació castellera, per acabar-ho al vespre amb l’ofrena al patró amb la corresponent processó o cercavila.

Segons la importància de la festa major, aquesta seqüència pot durar, la vigília i el dia, o dos o tres o més dies.

Text extret de Petit assaig sobre els diversos models festius catalans actuals al Principat  Bienve Moya.

 

Aquí us aniré publicant els reportatges que he anat fent per tal de recollir la diversitat que hi ha en aquestes festes majors.