La moixiganga de Sitges

La Moixiganga de Sitges és un ball religiós que representa la passió de Crist amb una sèrie de quadres, executats a manera d'exercicis gimnàstics. D'un  primitiu simbolisme agrari (de representació anyal de la mort i la resurrecció del gra), va canviar a l'actual representació cristiana.

La Moixiganga de Sitges, que pertany a l'Agrupació de Balls Populars de Sitges, és representada per 15 balladors: 10 candelers —costers, mitgers, alts i baixos—, 4 bastaixos i el Crist. El ball consta de vuit misteris: balcó d'entrada (la presentació de Jesús al poble), assots, coronació d'espines, argolla (que simbolitza el calvari), figuereta (la mort en creu), davallament, sepulcre i resurrecció. La representació s'obre amb la salutació, que serveix per a presentar els personatges i finalitza amb un picament de mans.

Pels sitgetans, la moixiganga,  n'és el ball més emblemàtic de la seva festa major. A les processons de Sant Bartomeu i Santa Tecla sempre tanca el seguici dels balls populars, col·locant-se just davant del Sant.

Pots veure els reportatges de les festes del camp de Tarragona / Penedès-Garraf  i el projecte " De festa i Festers" tot clicant aquest enllaç.