Guerra de farina

Un dels dels actes més emblemàtics de les festes de Carnaval al Godall és la Farinada o Guerra de Farina.

La Farinada sorgí com un acte espontani: els joves -i els no tant joves- tenien, els dies de Carnaval, llicència per enfarinar a tots aquells que trobessin pel carrer, botigues o cases. Les noies eren els principals objectius d'un acte majoritàriament protagonitzat per grups de joves solters. Hom creu que l'origen d'aquesta festa prové d'un antiquíssim costum de llençar enlaire farina per tal de donar-se el bon any nou, que antigament s'esqueia a finals de Carnaval, pels volts de finals de març.

En l'actualitat forma part del programa de Carnaval el dissabte i el dimarts a la tarda. Hi participen centenars de persones, del poble i de fora, que es passegen pels carrers disposats a enfarinar-se els uns contra els altres i a tothom que s'hi possi pel davant.

Els participants duen la farina en bosses, poals, sacs, ... i, durant el seu trajecte per carrers del poble, la llancen per sobre de tot aquell qui troben. Una banda de música de txaranga amenitza la farinada que, en dos localitzacions concretes, la Plaça Major i la placeta, esdevé realment una batalla en què els participants juguen a empaitar-se i a emblanquinar-se mentre riuen i es diverteixen.

Text: Festes.org

Veure’n més


3 thoughts on “Guerra de farina

  1. Jordi, m’alegro que t’ho passessis genial.

    ¿El vas veure el que es va quedar en pilotes davant de crios menuts? A mí me ho van passar per les reds socials.

  2. Hola, ens vas fer una foto durant la guerra de farina a Godall a una amiga i a mi, i ens vas dir que la podríem tenir en aquesta web, però no hi és i voldríem tenir-la. Gràcies

Comments are closed.