El Ball dels Cavallets, Gegants i Mulassa, la popular Mata-degolla, es l’eix vertebral de la Festa Major de Sant Feliu de Pallerols, declarada Festa d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya l’any 1999.
Aquesta dansa, tant curiosa com original, és considerada com un valuós document de la dansa tradicional catalana, i la seva implantació i l’origens ens resulten incerts i desconeguts.
Els elements que la protagonitzen són una mulassa, una parella de gegants i vuit cavallets que presenten l’original característica de ballar plegats. Durant l’any -salvant excepcions- només es pot contemplar per la Festa Major, per Corpus i per la Festa Major petita a l’estiu. Per la festa major els podem veure el dissabte de la Segona Pasqua, durant la cercavila, moment en què la música és interpretada per un violinista. Les altres dues ocasions per veure’ls són a les ballades que tenen lloc el diumenge i el dilluns, a la plaça de l’Església i a la plaça del Firal, ballades en que la dansa és acompanyada per una cobla.
Primer la Mulassa fa una dansa envoltada de la “mainada pescallunes” que li canta:
Mulassa verda, lleganyosa,
mal d’ulls, seca de ràbia,
farta de criar, cul de perola,
nas de cirera, ves-te’n a dormir!
Tot seguit els gegants i cavallets intervenen amb el Ball Pla, la Matadegolla, El Contrapàs i les dues sardanes curtes, l’Antiga i la Pastoreta.
Hi han diverses hipòtesis de l’origen d’aquest ball, que tenen supòsits llegendaris. La victòria d’un fals exèrcit als sarraïns, la relació amb la figura de Carlemany o que sigui un element d’una antiga representació de teatre medieval. Sigui una o altra el que ningú posa en dubte es l’antigor de la dansa.
El temps l’ha fet evolucionar. Prohibicions, vinculacions laiques o eclesiàstiques, les nissagues de balladors, i ja en els nostres dies, la declaració de dansa d’interès nacional, la incorporació de la dona, la participació dels nens en els cavallets petits, …
Es l’Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols qui en té cura i un equip de persones se’n cuida de que tot estigui a punt per a que cada any es pugui tornar a ballar. Els balladors (els més petits i als més grans) encara avui ho consideren un prestigi.
Aneu-hi i gaudiu-la !!!!
Podeu veure tot el reportatge fotogràfic tot fent click en aquest enllaç
Molt bon reportatge! Ara que estàs engrescat amb balls típics, et recomano el ball del Gambeto, a Riudaura, que crec que també és per la segona Pasqua. Et sorprendrà!
Moltes gràcies Ramon.
El tinc a la llista. Es un dels que vull recollir. Però ja serà per l’any vinent.