Les bitlles pallareses

Les bitlles pallareses

Les bitlles pallareses són un bon motiu de retrobada i alhora un element identitari i de cohesió social. Després del cru hivern, la neu comença a fer-se enrere i els habitants de les Valls d’Àneu prenen el carrer. És el campionat de les bitlles pallareses. La lliga de bitlles comença al voltant de Setmana Santa i acaba a finals d'octubre, amb una aturada al mes d'agost. Els veïns de les Valls d’Àneu hi competeixen cada cap de setmana i durant l’estiu podem veure’l jugar en les festes de cada veïnat.

Anys enrere les dones no podien practicar aquest joc, avui és obert tant als homes com a les dones que hi participen en una competició pròpia.

Les nou bitlles són tallades en fusta i tenen la forma d’ampolla. L’element de llançament s’anomena truc, una mena de pilota rodona de fusta amb dos forats: l’un rodó pel dit gros i l’altre rectangular per posar-hi la resta de dits.

Tot comença amb una tirada inicial que serveix per veure qui mana a l’inici del joc, éss el “Prendre se’n”. Després d’aquest preàmbul comença el joc tot llançant el truc des d’on ha marcat l’equip que mana en cada moment de la partida. S’aniran fent tirades fins a que un equip arribi als 48 punts exactes (bitlles abatudes). Serà el guanyador del joc.

Anar a la galeria de reportatges - >  Joc o esport?