El Tabal de la Patum

El Tabal de la Patum és el pregoner de la festa. El so del seu repic: pa-tum, pa-tum dona nom a la festa i és l’únic element que participa en tots i cadascun dels actes.

Documentat des del 1621, i reconstruït el 1726, fou l’únic instrument al ritme del qual evolucionaven les comparses fins a mitjan segle XVII. El Tabal, doncs, no tenia cap simbolisme concret dins les representacions. Tant sols era l’encarregat de dirigir i coordinar les evolucions dels diferents entremesos i marcava el ritme de cadascuna de les danses. A la darreria del segle XIX, quan es van començar a introduir peces musicals a la festa, el protagonisme del Tabal va quedar notablement desplaçat.

Tot i això, Tabal i tabaler continuen sent un element imprescindible. El diumenge de l’Ascensió, el Tabal de la Patum és l’encarregat d’anunciar la imminent arribada de La Patum a tot Berga. Al migdia de la vigília de Corpus, precedeix la passada dels Gegants i, el mateix dia al vespre encapçala els passacarrers o passades. Actualment presideix des d’un lloc privilegiat les representacions de La Patum a la plaça de Sant Pere i, antigament, anava al capdavant de la resta de comparses de La Patum en les processons de Corpus.

I és que si alguna vegada el diumenge de l’Ascensió no se sentís el repic del Tabal anunciant l’acord municipal, aquell any no hi hauria Patum.

 

 

Clica aquest enllaç per veure la resta de reportatges de La Patum.

Clica aquest enllaç per veure la totalitat del Projecte "De Festa i Festers".

Més informació en el següent enllaç: La patum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.