El ball de bastons de Ribes és el més popular i nombrós dels balls del seguici de Sant Pere de Ribes . La seva presència a les festes ribetanes, Sant Pau (25 de gener) i Sant Pere (29 de juny) apareix documentada ja al segle XIX.
El formen 8, 12 o 16 balladors, estructurats en quadres. Interpreten diverses danses, les més tradicionals són: "El Plegafems", "La Boja", "Les Creus", "El Passar-i-rebatre" i "El dalt-i-baix". Avui dia el ball de bastons de Ribes s'acompanya de gralles.
Els cops durant la dansa, són pausats i enèrgics. La indumentària: camisa blanca amb mocador creuat, faldilla vermella amb viu blanc, calçotet blanc amb veta vermella i blava, camall vermell amb picarolins i espardenya de veta vermella i blava. El viu de la faldilla dels abanderats és groc.
La Colla Gran, "la colla d'Albert Roig" va néixer el 1967 amb el nom de "petits bastoners ribetans" i ha participat sense interrupció en totes les festes.
En la vigília de la festa, el ball surt per les masies. Ballar a les masies és un costum antiquíssim, documentat al segle XIX i ben viu al llarg del segle XX. Entre 1975 i 1979, les autoritats el van cenyir a Can Coll i les Parellades. Per això el 1984 la Colla Gran va recuperar l’anada a les masies amb tota l’amplitud, l’esperit i el regust originaris i l’ha mantinguda fins a dia d’avui.