Les festes del Tura

Amb la cercavila de tota la faràndula olotina s’enceten les Festes del Tura a Olot on els gegants, cabeçuts i cavallets en son l’eix central, els protagonistes.

A finals d'agost, si t'acostes al pati de l'antic hospici, podrás veure els balladors de la faràndula assajant les coreografies. A mida que s’acosta el dia de la Mare de Deu del Tura, la presència de nens -i de no tant nens- per veure els seus gegants és cada día més gran, tot i que l’assaig no és públic. No en va, els olotins, als seus gegants els tenen amb una gran estima, són alguna cosa més que unes figures de cartró. Potser,  aquest neguit per veure’ls rau en la limitació que tenen per sortir. La faràndula olotina està regulada per un protocol molt estricte i d’obligat compliment, aixó fa que els dies assenyalats hi ha una gran espectació per veure’ls ballar.

Durant els darrers dies es fa la darrera repassada als caps, cavallets i vestuari repintant-los dels cops i pelades soferts en els assajos. El vestuari ben net i polit, tot endreçat a cura dels responsables per a que els balladors facin gaudir als olotins.

La cercavila del primer dia, on els olotins exploten després d’un any sense veure’ls. La processó del Tura i el ball a la plaça -tots dos dies ben plena per veure’ls ballar-. La sardana “Adéu vila d’Olot”, tot un himne,  el ball a la plaça -amb el ball de gegants a la llum de les espelmes- i l’anada al Tura pels cantar els goigs a la mare de Deu “Nostra Senyora del Tura, empareu els olotins” i la cercavila fins l’antic hospici a endreçar els gegants fins a l’any vinent.

Si la faràndula és el pal de paller de Les Festes del Tura d’Olot, els qui la fan ballar en són els protagonistes.

Els “farandulaires” viuen les Festes del Tura amb una barreja de disbauxa i respecte, una diversió però sobretot un honor. Són entrevistats pels mitjans de comunicació locals, fotografiats i son l’objectiu de la mirada de nens – i de no tant nens-. Han estat anys d’espera, a la llista -alguns des de quasi néixer-, per ballar, primer els nans, després els cavallets, la llista d’espera com a aspirant a geganter i després fer ballar els gegants.

Veure'n més