La faràndula olotina

A finals d’agost, als balladors de la faràndula olotina s’els pot veure assajant les coreografies del balls de gegants, cabeçuts i cavallets els capvespres al pati de l’antic hospici. A mida que s’acosta el dia de la Mare de Deu del Tura, la presència de nens -i de no tant nens- per veure els seus gegants és cada día més gran, tot i que l’assaig no és públic. No en va, els olotins, als seus gegants els tenen amb una gran estima, són alguna cosa més que unes figures de cartró. Entre els més petits hi ha una gran falera per posar-se sota les faldilles, fer-se fotos i tot lluïnt figuretes, samarretes …

Potser en aquest neguit per veure’ls, rau en la limitació que tenen per sortir. La faràndula olotina està regulada per un protocol molt estricte i d’obligat compliment. Surten tant sols per les festes del tura i pel corpus. Qualsevol altra actuació ha d’estar ben argumentada i autoritzada. Aixó fa que els dies assenyalats hi ha una gran espectació per veure’ls ballar.

 

Igualment regulat està l’accés per a ballar-hi. Primer amb els cabeçuts, cavallets i segurament després d’estar un temps com a aspirant es finalitzarà l’etapa de faranduler, fent ballar el gegant o la gegantessa a la Plaça Major. Sembla molt feixuc, però regular-ho segurament facilita l’accés i promociona la participació. Hi han unes llistes que qualsevol pot consultar-les ja que, com no pot ser d’altre forma, estan publicades al web de cultura de l’Ajuntament d’Olot.

Durant els darrers dies es fa la darrera repassada als caps, cavallets i vestuari repintant-los dels cops i pelades soferts en els assajos. El vestuari ben net i polit, tot endreçat a cura dels responsables per a que els balladors facin gaudir als olotins.