Farandulaire pel Tura

Si la faràndula és el pal de paller de Les Festes del Tura d’Olot, els qui la fan ballar en són els protagonistes.

Els “farandulaires” viuen les Festes del Tura amb una barreja de disbauxa i respecte, una diversió però sobretot un honor. Són entrevistats pels mitjans de comunicació locals, fotografiats per reporters, premsa gràfica, familiars, amics i coneguts. Son l’objectiu de la mirada de nens – i de no tant nens-.

Han estat anys d’espera, a la llista -alguns des de quasi néixer-, per ballar, primer els nans, després els cavallets, la llista d’espera com a aspirant a geganter i després fer ballar els gegants. El darrer dia de la festa, els qui han completat el cicle, reben un reconeixement públic a la plaça major. Així mateix, els cavallets i nans també  festejen als qui compleixen el període dins de cada element.

Al seu voltant hi ha un equip que no es veu al carrer, que s’ha encarregat de tenir-ho tot enllestit. Els caps, cavalls i gegants ben pintats, el vestuari a punt, el ram de la geganta preparat per lluir-lo. Seran tres dies de festa i tot ha d’estar a punt per continuar enamorant a olotins i visitants.

Els balladors de la faràndula viuen la seva festa d’una forma molt intensa i haver-ne format part deixa petja en la seva història de vida.