Al llindar de les comarques de la Garrotxa i del Ripollès hi trobem Riudaura, un petit poble que per “la segona pasqua” celebren la festa del Roser.
L’acte central de la festa es el Ball del Gambeto. Una dansa on hi participen vuit parelles, el homes van vestits amb una capa llarga i negre, que a Riudaura va cordada a l’estil d’una sotana. D’aquesta peça del vestuari en pren el nom el ball.
La dansa té moltes semblances, en la coreografia, música i vestuari amb altres danses de pobles propers, a Vallfogona del Ripollès o Sant Joan de les Abadesses.
L’origen del ball es incert. Es tenen referents del permís del Comptat de Besalú per “fer lo ball” al 1356, sense quedar clar que fos aquest el ball que fes referència, en qualsevol cas seria ben diferent al d’avui. Tampoc es pot descartar que hagués format part de les celebracions de la Mare de Deu del Roser, on el ballaven els Pabordes de la Confraria del Roser.
En Josep Estartús, n’és el capdanser, que va començar a ballar-lo l’any 1963, ara fa ja mes de 50 anys. Ell i la seva dona, l’Anna Maria, s’en ocupen de que tot estigui a punt el dia de la festa.
M’expliquen que a Riudaura hi ha vingut a viure força gent els darrers anys, però que no fan vida al poble. Olot es molt aprop i l’oferta que hi ha és molt atractiva.
La resta de balladors també tenen molta història en el ball i igualment reconeixen les dificultats per a trobar nous balladors.
En qualsevol cas, el Ball del Gambeto forma part del costumari actual de Riudaura, mantenint-se sense masses restauracions ni adaptacions, donant així un aire d’antigor a la dansa, que li dona una personalitat única que cal conservar.
Però potser li caldria una revisió per a fer-lo mes atractiu i obert, sense perdre aquesta autenticitat que ha guardat?
Pingback:El Ball a la Plaça del Gambeto – Capturant una historia en un segon
Per a mi, El Gambeto és una de les danses que té més atractiu. Veure com un ball molt senzill comença amb poques parelles i que al final el balla tothom que estigui a la plaça, d’una forma alegre i desenfadada, no té preu.
Les festes son un element que genera vincles de pertinença a un col·lectiu i aquesta ho es de Riudaura, sense cap dubte. Moltes gràcies Ramon per la teva visita i comentari.