Capità de Galejadors

En Josep Giol participa des dels 16 anys a les celebracions de la Festa del Pi de Centelles i en els darrers temps n’és el cap visible, m’aclareix: “President de l’Associacio de Galejadors no, capità galejador”.

Un home afable que ha viscut la història recent de la Festa centellenca, les dificultats durant els anys de dictadura franquista per poder associar-se -en aquells anys n’éren pocs els que sortien a galejar a Santa Coloma-, el reconeixement com a Festa d’Interes Tradicional l’any 1987. Explica que varen ser rebuts pel President de la Generalitat de Catalunya, en aquell moment Jordi Pujol i que els hi recriminà que si cada any tallaven un pi, ben aviat quedarien les muntanyes de Centelles pelades. L’Associació, però té un terreny on hi ha una plantació que garanteix el pi pel futur.

Els Galejadors de Centelles no son trabucaires ni fan cap ball de Serralonga, ni tenen res a veure amb llegendes de bandolers. Surten a tallar un pi per oferir-lo a la seva patrona, Santa Coloma i ho festejen tot llançant salves amb les seves escopetes i trabucs.

No surten de Centelles, seria perdre el sentit. La part important no son els trabucs i les tronades, sinó oferir cada any el pi a la Santa.

En Josep m’explica que el pi representa el poble de Centelles .

“El pi és el poble

Cada branca és un carrer

Cada branquilló una família

Cada agulla un centellenc

Clicant aquí podeu veure tot el reportatge de la festa del 2016