El Ball de Dames i Vells és una representació de teatre popular que està lligada a la popularització del Corpus i a la celebració de Sta. Tecla a partir del S. XV a Tarragona. S'introdueixen accions dramàtiques a les festes, i sorgeixen els balls parlats com a fruit d'una concepció post-medieval (la importància de la paraula).
Al 1514 tenim la primera referència al ball de Dames i Vells a l'Arxiu històric de Tarragona, amb 16 personatges, immers en el seguici. Al llarg de la història s’ha anat representant de forma intermitent, amb períodes on l’autoritat en prohibia la seva representació o se'ls considerava " poco dignos de una capital de provincia" i per ser una imatge del passat rural.
Dames i Vells, avui.
El 1981 es recupera de forma definitiva, per part de la Colla Sardanista " Joventut Tarragonina". En Josep Mª Salvadó i l'Oriol Grau són dos dels responsables que arribi als nostres dies amb gran vigència, i segons ells per una iniciativa de l'Ajuntament per recuperar la tradició del seguici Tarragoní. Al 1988 s'incorpora el Guardia Civil, com a representant de l'estament militar (Blasques). Es crea un cos de seguretat " La Catalana" per separar el nombrós públic del Ball.
En l'apartat dels músics, conviuen elements originals (Bombo - violí...) i s'han afegit d'altres tabal , banjo, acordió, etc...
Des de fa uns anys el grup tarragoní Trono Villegas, s'en ha fet càrrec, amb una plantilla estable d'actors, i sota la supervisió d'Oriol Grau, donar un caire actoral al Ball.
Dames i Vells surt la vigília i el dia de Sta. Tecla (22- 23 de setembre) amb actuacions per diferents places de Tarragona.
És en boca de molts tarragonins una de les parts més esperades de la Festa Major.
TOCA PERON !!!
Els dies previs a Santa Tecla actors i músics assajen la representació . . .
Xapa i pintura: Maquillatge, perruqueria i vestuari de cada personatge.
Toca Perón
Clica aquest enllaç per veure la resta de reportages de les festes del Penedès / Garraf / Camp de Tarragona.
Clica aquest enllaç per veure la totalitat del Projecte "De Festa i Festers".
Més informació en el següent enllaç: Ball de Dames i Vells
Fantàstic treball fotogràfic i documental. A molts pobles i ciutats hi han els balls parlats, com a Igualada que tenim el “Ball de Sant Miquel”.
Com sempre, amb la teva visió natural i descriptiva dels costums i esdeveniments, que ja queden per la història del nostre estimat país.
Un gust llegir i veure els teus reportatges.
Moltes gràcies Josep. A veure quan coincidim amb una sortida fotogràfica