L’origen de l’aigua

On és l'origen de l'aigua? El Fluvià és un riu que el seu cabal depèn exclusivament de les precipitacions de pluja i que en el seu tram inicial recull l'aigua de diversos torrents de les muntanyes del Collsacabra. Malgrat això, hom pot considerar la font del Molí de la Faja com l'inici del riu.

Es tracta d'un petit brollador d'aigua que de forma ininterrompuda origina una bassa i un petit rierol que primer pren el nom de Torrent de la Faja (Mas i Moli de les rodalies) fins a Falgars. Allà cau cap a la Vall d'en Bas pel Salt de la Coromina on canvia de nom i l'anomenen Torrent de Falgars i és a la Vall d'en Bas -a l'alçada del Moli Vell- que el trobem ja anomenat com a Riu Fluvià.

A mida que l'aigua de La Faja va baixant, es va conformant un petit rierol que en pocs metres i per l'erosió va creant un camí fins a Falgars, amb uns meandres del tot espectaculars i sumant l'aigua de diversos torrrents que recullen les plujes. El Moli de la Faja, ja a l'inici fou el primer equipament que transformà aprofità el corrent de l'aigua.  Però això ja serà objecte d'altres entrades.

El passat diumenge amb DiscoveringFluvià i Viu la Natura vàrem resseguir el riu fins a Falgars.