Majorals, el sant tot l’any a casa

Els majorals i el clavari són les figures clau de la festa de Sant Antoni a Ascó, són els responsables de l’organització i de la representativitat de la festa.

Cada tres anys un grup de tres asconencs (dos majorals i un clavari) seran els nomenats. Entre ells es rellevaran per fer de clavari, el clavari és qui abans guardava la clau de la capella on hi havia la imatge de Sant Antoni, avui es qui guarda el sant tot l’any a casa seva.

Les funcions dels majorals actualment són l’organització i la representació de la festa. Són els responsables de definir i organitzar els actes, els espectacles, … hi dediquen temps i esforços per a que sense canviar res de l’essència, la seva festa sigui lo més lluïda.

Són els qui fan la plega, porten l’estendard i la bandera als tres tombs, ajuden el mossèn a repartir el pa beneït, coordinen les corrides, s’encarreguen amb l’ajuda de veïns i familiars dels sopars a la plaça i de l’aperitiu del diumenge, participen dels actes religiosos i també formen part de l’encesa de la foguera i de la primera jota -la de les coques-  ballada a la plaça. 

Els grups de tres persones que volen fer de majorals, s’apunten a una llista que el mossèn del poble custodia. Actualment està complert fins l’any 2050. De moment però, tots els candidats a majorals han de ser homes, un aspecte que ben segur s’haurà de revisar.

5 thoughts on “Majorals, el sant tot l’any a casa

  1. Les millors festes!!!
    Festes q vivim de cor!!!
    El Clavari i Majorals grans puntals aquesta festa!!!
    Molta gent colaborant!!!
    Es q jo parlar de SantAntoni necesitaria molts folios de paper per explicar coses, q gràcies a tots los q fan posible q esta festa sigui tant lluida!!!q SantAntoni mos guardo!!!

Comments are closed.