La Processó de Verges

A Verges s’hi cel.lebra cada dijous sant la Processó de Verges, una representació dels darrers dies de la vida de Jesucrist. Tot i que el lligam amb la religió es força evident, el que fan a Verges no es ben bé una celebració religiosa.

A cavall del teatre popular, on s’explica la vida de personatges -en aquest cas Jesucrist- i de les  processons,  que volten per la vila, durant la qual s’hi representen diversos quadres: les caigudes, la Verònica i finalment la Crucifixió.

Ha estat reversionat al llarg del temps, adequant-se al moment i així ha anat arribant als nostres dies.

L’element més personal que tenen a Verges és la dansa de la mort, un ball, on cinc dansaires van acompanyats pel so sec i repetitiu del tabal recorden que la mort s’amaga a qualsevol cantonada i que a tots ens arribarà, més tard o més d’hora, el moment de morir.

Però, el que de veritat té de particular la processó de Verges és la implicació i participació de pràcticament tot el poble. No hi ha família que no tingui algú que hi faci alguna cosa, cosir vestits, montar l’escenari, dirigir l’escena, montar llums, guarnir els pasos, obviament desfilar de manages, un paper -petit o gran- a escena, cuinen l’arròs el dilluns de pasqua. Tal i com diuen ells “fan poble” és una festa que els hi dona identitat.

Veure'n més