Al calvari anem anant, en solemne processó

Devots, cristians i cristianes, acompanyeu amb devoció els passos de Crist, Nostre Senyor, a la muntanya del Calvari, on morirà per nostre amor!

El primer testimoniatge documental sobre la Processó de Verges data de 1666, on esreferència de la representació vergelitana com un costum i així ha estat fins avui. La Processó de Verges consta actualment de dues parts. La primera es fa en un escenari col·locat al mig de la Plaça Major. En aquest espai s’escenifiquen els tres anys de la vida pública de Jesús, amb un èmfasi especial en els darrers dies i en la venda, detenció i condemna d’aquest.

Jo, Ponç Pilat, president, governador general, jutge de Jerusalem, i pretor de la ciutat i de tota la Judea, per l’augusta majestat del sempre invicte Tiberi, emperador dels romans; actuant en plena forma jurídica i processal en l’Audiència del Pretori i atentament judicant; vistos els crims i delictes en la causa criminal de Jesús de Natzaret que és pels rabins acusat; és aquesta la sentència

Després de la lectura de la sentència els carrers de Verges esdevenen  la Via Dolorosa, i s’hi representen les escenes del recorregut que fa Jesucrist fins a la muntanya del Calvari: la trobada de Jesús amb Maria, la Verònica i les filles de Jerusalem, etc…

Pels carrers l’anem passant, en solemne processó, anant sempre davant, jo, proclamant el seu estat. Al Calvari anem anant, ell mateix portant la creu; amb la imminència que es veu d’allà on ha de ser clavat.

El pas de la Processó pel carrer orient -aquest dia carrer dels cargols- per les closques d’aquest animaló que plenes d’oli il.luminen el carrer. La Crucifixió, a la plaça de l’Església i la reverència de la Dansa de la Mort davant del Santíssim donen el punt i final a 5 hores d’espectacle.

Trenta-tres anys fa ja que, amb ànsia frisosa, a tu, creu, buscava per poder-te abraçar, dolça i estimada esposa.

Text: La processó de Verges

 

Aquesta publicació forma part del projecte fotogràfic “De festa i festers”

La Patum. L'Aliga Podeu clicar aqui per accedir-hi.

 

Altres entrades relacionades

Verges, un mes abans
Les primeres processons
Les Manages de Verges

 

8 thoughts on “Al calvari anem anant, en solemne processó

 1. Pingback:Verges, un mes abans … – Capturant una historia en un segon

 2. Jordi moltissimes gràcies per el teu treball.
  Viure Verges en el temps de Setmana Santa no és pas el mateix que veure Verges a través d’un objectiu , i tú has sabut transmetre el que hi hà rera el nostre treball amb una gran qualitat i respecte.
  Una abraçad@

  Kim Cama

 3. Impressionant reportatge !!!!! ple de sentiments!!!! fantàstiques imatges d’un dia espectacular i familiar . Molt bona feina !!!!!! He començat a mirar les que en vas enviar l’enllaç, m’encanta el teu punt de vista. M’agraden les imatges. Apa molt bon dia de diumenge!!!! guapo

 4. Fantàstiques Jordi ! Ah, sóc l’Albert de Verges… vam fer “balcó” junts a les darreres fotos del tablado quan baixa la creu per començar la Processó.

 5. Pingback:Les Manages de Verges – Capturant una historia en un segon

Comments are closed.