Diables de l’Arboç

Del Ball de diables de l’Arboç se'n té la primera referència el 1846, on consta la compra per la renovació dels vestits que foren confeccionats a Vilafranca. Des d’aquesta data el ball no ha deixat mai de sortir, excepte en períodes de guerres. És així coms'han pogut mantenir les principals característiques originals, tot i adaptant-se als temps que ha tocat viure.

 

El quart diumenge d’agost. Festa Major de l’Arboç.

La colla participa en la totalitat dels actes tradicionals de la Festa Major de l'Arboç. La cercavila de dissabte a la tarda, l’anada i sortida de completes. Les matinades, el diumenge, l’anada i la sortida de l’ofici i la lectura dels versots al migdia. A la tarda la processó de Sant Julià amb sortida i arribada a l’església.

 

Llucifer, vinga trons i carretilles que pel foc ja anirà bé

Acabada l'exhibició dels balls i just abans d’iniciar-se la jornada castellera el Ball de Diables de l’Arboç recita els versots satírics dalt d’un petit escenari.

Amb versots solem referir-nos als parlaments de caire satíric, crític i humorístic. El mot versot té la connotació de vers gruixut, poca-solta i fins i tot groller. Parlen de l’actualitat de la vila i del seu entorn, tot i que cada vegada més s’hi afegeixen temes de l’actualitat general.

Els diables de l’Arboç no se situen de cap manera especial per recitar els versos. Tots els que n’han de dir-ne un es limiten a posar-se a primera fila, on hi ha el micròfon, quan és el seu torn.

L’Acte Sacramental i la Carretillada

L’acte sacramental es representa a la plaça de la vila un cop han actuat tots els balls en acabar la processó de diumenge. Es tracta de l'escenificació de la lluita entre el bé i el mal, en la que els diables són enviats a l’infern.

 

Puig que tanta culpa en teniu,
I heu caigut tots en l’esmena,
Vindreu a l’infern amb mi…
I us calaré foc a l’esquena.

Amb aquesta declaració els diables, un cop vençuts per l’Arcangel han perdut la batalla contra el cel. Avergonyits per la derrota, fan una demostració de poder a l’infern que tothom coneix com “La Carretillada”

La "Carretillada" és un espectacle de foc on la intensitat i la continuïtat del foc de les carretilles dels diables converteixen un racó de la plaça de la Vila en un veritable infern. És la fita que tots els diables esperen durant l’any, fins al punt que els membres de la colla no compten els anys que fa que hi pertanyen sinó les carretillades que han fet.

Clica aquest enllaç per veure la resta de reportages de les festes del Penedès / Garraf / Camp de Tarragona.

Clica aquest enllaç per veure la totalitat del Projecte "De Festa i Festers".

Més informació en el següent enllaç: Festa Major de l'Arboç

2 thoughts on “Diables de l’Arboç

  1. Jordi, has fet unes fotografies plenes de sentiments, amb molta càrrega emocional dels moments que viuen els diables. Has sabut captar els detalls i el bon rotllo que tenen entre ells i les tonalitats que has afegit a les imatges, m’encanten i penso que li donen aquell sentit de “crematori”, malsà… tons ocres que respiren foc i cendre!!
    Felicitats !

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.