Homes-óssos

Tres feréstecs homes-óssos baixen de les muntanyes després d’un llarg temps d’hibernació. Tenen gana i, també, gana sexual. És la tradicional festa de l’ós, que tenia lloc cada diumenge de Carnaval a Prats de Molló – ara es celebra un diumenge de febrer. Finalitza el fred hivernal i la primavera ja s’anuncia. És ara quan l’ós, anteriorment molt present als Pirineus, finalitza la seva hibernació i torna a fer estralls entre el ramat per alimentar-se. La importància i el terror que generava l’ós en la societat agrícola dels Pirineus queda plasmada en festes com aquesta.

Conta la llegenda que, fa temps, un ós va raptar una bella fadrina de Prats de Molló i la va recloure a la seva cova. Cada dia li duia les millors fruites i els millors anyells, que caçava especialment per a ella, i li feia insinuacions lascives. Però la noia rebutjava, una i altra vegada, tots els intents de la bèstia, invocant la Mare de Déu de les Salines. El dia de la Candelera, quan complia el novè dia de captiveri, la noia va aconseguir fugir i retornar a casa seva. Quan l’ós va tornar a la cova i va veure que la formosa donzella s’havia escapat, va udolar amb tanta ràbia que els crits van retrunyir per totes les valls dels Pirineus.

El diumenge de Carnestoltes, per commemorar la llegenda, els óssos i els caçadors s’apleguen al Fort de la Guàrdia, on hi fan un bon tiberi, regat amb un bon vi. Joan Amades apuntava que, quan més engatats van els protagonistes, més bé representen el paper d’ós.

Amb la panxa ben plena i el costellam ben regat, es vesteixen amb pells de xai –antigament era pell d’ós– i s’emmascaren la cara i els braços amb una barreja de sutge i oli.

Text de Festes.org, extret el seu web

 

JGiC20160221-104 JGiC20160221-117 JGiC20160221-187 JGiC20160221-235

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poc a poc els qui vàren ser triats per fer d’ós van adoptant l’aspecte de l’animal, al mateix temps que el sutge enfosqueix la pell, el seu rictus denota que van entrant en el paper. També poc a poc els espectadors canvien les cares. La curiositat passa a l’engunia  i per acabar-ho  amb crits agressius envers l’ós. Tot seguit sembrarà la por i el terror pels carrers de Prats de Molló.

JGiC20160221-259

 

La resta de la festa, la podeu veure en la propera entrada i per veure la totalitat d’imatges click a aquest enllaç.