La granja de Montmelús

A Montmelús

Montmelús, un poble abandonat a la Cerdanya on fa més de 30 anys hi viuen l’Helena i en Xavi, amb un petit ramat de cabres que pastura lliurement per la vall i elaboren formatges artesans.

En Xavi feia d’educador social a Barcelona i va pujar a Montmelús amb l’Helena. Avui se’n cuida de l’elaboració dels formatges i intenta dinamitzar la seva “Cerdanya de proximitat” – la cabra sempre tira cap a la muntanya –.

L’Helena té cura del ramat, que muny cada dia, ara amb l’ajuda d’estudiants de l’escola de pastors i te cura de la gestió de la granja. Milita a Ramaderes.cat, organització de dones rurals amb sentit critic i radical.

En mig de la natura, sols, tranquils, sense nevera ni televisió:  “mirem per internet el que volem”, “tenim un rebost fresc on guardem els aliments”, “ens escalfem amb llenya que tallem nosaltres mateixos”

és feina, però dona vida

Vetllen per l’entorn, pel benestar dels animals i conreen un hort i unes terrasses amb fruiters. “Ens produïm el menjar que podem: ous, verdures, pomes, embotits i, com no, llet i derivats i si la feina ens ho permet aprofitem la temporada de bolets, de xicoies, d’herbes aromàtiques i medicinals per nosaltres i pel ramat, per fer ratafia...”

Aposten per la venda directa i de proximitat, tot ensenyant i transmetent el que fan i com ho fan. Podeu trobar els seus formatges a: www.montmelus.cat, a la granja, a petites botigues de la Cerdanya i en plats d’alguns restaurants. I a la primavera també tenen cabrit

5 anys per engegar-ho ... Sense llum ni aigua s’han adaptat a l’alta muntanya, al clima agradable de l’estiu, amb hiverns freds i nevats.

Pots veure la resta de reportatges d'aquest projecte a: Projecte Insòlits