Les corrides per Sant Antoni

Les corrides o curses de rucs són una activitat de caràcter lúdic i competitiu que es pràctica, habitualment, dins el marc d’una celebració de caràcter festiu en honor a un patró. Aquesta activitat té com a protagonistes els genets, majoritàriament la gent jove i als animals: rucs, matxos i cavalls, que són les tres modalitats de corrides o curses.  A les Terres de l’Ebre les curses de rucs són un joc que es practica dins del marc de les festes de Sant Antoni o de Sant Blai, tradicionalment es desenvolupaven dins del nucli urbà, encara que actualment es realitzen en circuits als afores del nucli urbà.  A Ascó, però, encara podem veure córrer cavalls, rucs i matxos al carrer dels Clots.

Per Sant Antoni a Ascó el recorregut s’ha anat adaptant a les necessitats urbanístiques del poble i, per tant, ha canviat de lloc diverses vegades. Actualment es realitza a la pista circular preparada per aquest objectiu i des de l’any 2000, les corrides de diumenge es fan al carrer dels Clots, recuperant el tram final del recorregut de mitjans de segle XX, que anava d’on està l’actual porta d’entrada de la central nuclear fins a dalt del carrer dels Clots.

Es fan carreres segons el nombre de participants. La falta d’animals obliga l’Ajuntament a llogar rucs i matxos a una empresa per complementar els pocs que hi ha a la població. Això facilita que qui vulgui córrer ho pugui fer. Això no ha canviat tant; antigament molts dels genets no eren propietaris, sinó que acordaven amb algun propietari fer córrer l’animal i repartir-se el premi. En el cas dels cavalls els fan córrer els mateixos propietaris.

Al crit de “Sant Antoni mos guardo!” els corredors prenen la sortida de la cursa. L’aviador és el responsable, amb aquest crit, de donar la sortida, d’aviar. Guanya la corrida el primer animal que arribi, tingui el genet muntat o no, per tant, guanya l’animal. Els premis són en metàl·lic i un gall pel primer i segon, i una ceba el tercer.

Un dels elements de les corrides de rucs es la música, a Ascó hi ha una peça -“Sant Antoni mos guardo” de Francisco Salvadó Jornet- que la banda toca en l’arribada dels corredors.