Lo Ranxo de Ponts, 12.000 racions de sopa de carnaval

165 kg de pollastre, 38 de gallina, 45 d’espinada de porc i 25 kg d’ossos de pernil per començar el caldo, 90 kg de mongetes i 100 de cigrons, 280 kg de patates, 20 kg de cols, 35 kg de cebes, 10 kg de tomàquets, 10 kg de pastanagues, 8 menats de porros. Carns: 18 kg de vedella, 15 kg carn per estofar, 15 kg de coll i 16 kg de cuida de corder, 95 kg de botifarra negra, 65 kg de cansalada de la panxa. Sal, fideus i arròs.

Per carnaval es cuinen 12.000 racions de “Lo Ranxo de Ponts”, una escudella barrejada, és el que antigament deien la sopa dels pobres, una escudella grassa on s’aprofitava tot.

Dimarts de carnaval, a les 6h del matí es comença a encendre el foc i a netejar les calderes amb xerès. Un cop ben lluentes, es posa a bullir l’aigua i cap a les 8 del matí es tiren els ossos de ‘tocino’, el pollastre i la gallina per començar a fer el caldo. Al cap d’una estona la col i la pastanaga, cap allà les 10h els cigrons i mitja hora després les mongetes i el porro. A les 11 la cansalada, la vedella i el corder.

Tot cuinat amb el foc a terra, amb 58 calderes d’aram. Unes calderes molt especials, cuinar amb elles dóna un altre gust al caldo. La cocció és més calenta i més lenta. De 58 calderes no en surten tantes racions, és impossible.  Amb l’arròs i el fideu, lo Ranxo s’espesseix molt. El secret és anar retirant el caldo i afegin-lo a l’hora de repartir, així condeix per a tothom.

Al final la patata, per últim la botifarra negra, els fideus i l’arròs; 20 minuts i a repartir.