Els gegants del Carnaval de Solsona

Un dels elements més genuïns del Carnaval de Solsona són els seus gegants. Apareixen els primers anys de la renaixença carnavalesca com a burla dels gegants "oficials" que surten per la Festa Major i el Corpus. Fou el 1974 quan en Manel Casserras a partir de 4 capgrossos del taller "El Ingenio" de Barcelona  construí 4 gegants a imatge dels de la ciutat, però carregats de sàtira. El carnaval és sàtira i burla i aquesta comença per un mateix i això es el que fan a Solsona, sàtira de les seves autoritats i de la festa grossa de la ciutat utilitzant uns dels elements més estimats i de més tradició.

Els 4 primers gegants ballaren els primers carnavals i varen ser substituïts pels gegants bojos, tot i que avui encara apareixen en determinats moments del Carnaval.

El Carnaval de 1974 no només s’estrenaren quatre gegants sinó que s’estrenava el Bufi, una melodia que esdevindria l’himne de la festa.

Va ser l’any 1978, quan Manel Casserras creà la peça més famosa i important: el Gegant Boig. Aquest fou un gegant diferent, era un gegant geperut, panxut i calb, la seva cara era grotesca i es burlava de tothom qui el mirava, però el més destacable són el braços articulats que en ballar reparteix garrotades a tort i a dret tot animant la gent a ballar amb ell. A partir d’aquell any, s’anren afegint figueres a la família més boja Així l’any 1979 la Geganta Boja, el 1980 el Mocós, el 1981 el Xut, el 1982 la Geganteta, el 1983 el Tòfol-Nano, el 1984 la Draca, 1985 els Nans, el 1986 el Comte de l’Assaltu i el 1987 l’Olímpic. Tots ells obra del mestre Manel Casserras.

Per tant, la festa del Carnaval solsoní gaudeix d’una imatgeria i una música pròpies que el distingeixen de la resta de festes.

Aquesta publicació pertany al reportatge del Carnaval de Solsona que podeu veure sencer a: Carnaval de Solsona

Text extret de https://carnavalsolsona.com